Jednou jsem byla na turistické dovolené v horách ve Francii a na jedné dlouhé procházce jsme si se zbytkem naší české výpravy nasbírali plné batohy hub. Bylo to hlavně proto, že my Češi jsme jedni z mála národů, které houby ve volné přírodě sbírají, a tak tam na nás všechny zbyly. Když jsme se vrátili z výšlapu do kempu, chtěli jsme naše nálezy konzultovat s místním správcem kempu, ale ten na nás jen nevěřícně koukal a nechápal, proč je vůbec sbíráme. Není divu, protože houbaření je běžné jen u nás a v sousedních zemích, jako je Polsko. U nás v Česku jsme ale schopní při hledání hub prochodit dlouhé kilometry a pak si na nich také rádi pochutnáme.
Na jaké jedlé houby v přírodě narazíme?
· Babka
· Bedla
· Hlíva ústřičná
· Hřib dubový, hřib smrkový, hřib pravý
· Klouzek
· Kozák dubový, klouzek habrový
· Pýchavka obecná, pýchavka obrovská
· Jidášovo Ucho
Jakým houbám bychom se měli vyhnout?
· Holubinka rudonohá, holubinka skvrnitá
· Hřib žlučník, hřib rudonachový
· Různé druhy muchomůrek
Co dobrého si z hub připravit?
· Houbová omáčka s houskovým knedlíkem
· Houbová polévka se zeleninou, bramboračka s houbami
· Houbové ragú
· Houbový kuba
· Restované hříbky k topince
· Houbové rizoto
Jak houby zpracovávat a uchovávat?
· Sušení – Je asi nejtypičtějším způsobem uchovávání hub. Je třeba houby důkladně očistit a zbavit červivých částí, rozkrájet na plátky a nechat důkladně prosušit rozložené například na novinách. Takto upravené houby uchováváme v uzavřené nádobě, kde vydrží poměrně dlouhou dobu.
· Houby na kyselo – Očištěné hříbky povařte v octovém nálevu s mrkví a kořením, přelejte do skleniček a sterilujte.
· Uchování mrazem – Čerstvé nebo povařené houby plňte do sáčků a skladujte v mrazáku.
· Omáčka k dochucování – Houby poduste, okořeňte kmínem a solí, rozmixujte do hladka a přelijte do sklenic. Ty otočte dnem vzhůru, aby víčko drželo.